Szukaj na tym blogu

Tort makowo- kokosowy



Składniki na biszkopt 18 cm - 4 blaty:

  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku niemielonego
Składniki na krem kokosowy:
  • 300 g białej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 140 g wiórków kokosowych
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki prawdziwej wanilii 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Składniki na tynk:
  • 300 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 200 g masła dobrej jakości
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g marcepanu 
  • 1 łyżka kakao
  • 240 g konfitury morelowej
  • 2 szklanki czekoladowych płatków śniadaniowych o kształcie łódeczki
Sposób wykonania biszkoptu: 
  1. Do miski przesiać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i migdały. Odłożyć.
  2. Jajka o temperaturze pokojowej. Białka oddzieli od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodawać żółtka.
  3. Do masy jajecznej dodać suche składniki i drewnianą łyżka delikatnie połączyć ze sobą składniki. 
  4. Dwie tortownice (lub jeden po drugim) wyłożyć papierem do pieczenia, ale jedynie dno formy. 
  5. Piec w 180 stopniach przez maksymalnie 40 minut do suchego patyczka. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt rzucić z około 50 cm wysokości na drewniane podłoże.
  7. Każdy z dwóch biszkoptów przeciąć na pół po wystudzeniu. 
Sposób wykonania masy kokosowej:
  1. DZIEŃ WCZEŚNIEJ: Do rondelka wlać kremówkę i zagotować. Czekoladę połamać w małym garnku i zalać gorącą kremówką. Dokładnie wymieszać do momentu, aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia ( przykryć wierzch folią spożywczą), a następnie schować do lodówki na całą noc. 
  2. Z lodówki wyjąć masę i miksować około 2 minuty. Dodać fix, ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna tak na 75 % i dodać mascarpone, cukier puder, wanilię. Całość dobrze zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i drewnianą szpatułką delikatnie wymieszać.
Sposób wykonania tynku:
  1. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Masło utrzeć mikserem na puch, a następnie dodać po trochu ostygniętą masę czekoladową. 
  3. Wszystko razem miksować, aż do uzyskania puszystego kremu.
Sposób wykonania szyszki:
  1. Masę marcepanową połączyć z kakao do uzyskania jednolitego koloru .
  2. Uformować w dłoni 4 stożki (tak jak na zdjęciu na końcu wpisu). 
  3. Układać od góry do dołu płatki śniadaniowe.
Sposób złożenia tortu:
  1. Na paterę położyć pierwszy krążek biszkoptu, nasączyć mlekiem, posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć 1/3 masy kokosowej. Wyrównać. I tak postąpić z każdym kolejnym krążkiem.
  2. Wierzch tortu i boki otynkować.
  3. Dekoracja według własnego upodobania.
Smacznego :)









7 komentarzy:

  1. Jaki wyśmienity tort! Wygląda bosko i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzien dobry..bardzo proszę o poradę jak w ten sposób otynkować tort. Planuję w ten weekend zrobić taki tort :-). Dziekuje . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakby to powiedzieć. po nalożeniu masy na tort i w miarę równo rozprowadzeniu nożem czy szpatułką zacząć tym nożem "klepać" haha wiem, dziwnie brzmi, tak walnać trochę w masę i szybko pociągnąć do siebie, ta masa przyklei się do noża i wtedy takie stożki powstają :)

      Usuń
    2. Czy na ten tynk można położyć figurki cukrowe?

      Usuń
  3. Bardzo bardzo dziekuje ;-)..właśnie zaczynam robić.. mam nadzieje ze wszystko się uda..pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger