03 listopada 2014

Zupa krem z dyni

Składniki na 5 porcji:

  • 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw- ja dałam dwie kostki rosołowe
  • 700-800 g obranej dyni
  • 2 ziemniaki (310g)
  • 1 cebula- 120 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki
  • ok. 5 cm pora 
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, cukier, kurkuma
Sposób wykonania:
  1. Dynię pokroić w małą kostkę. 
  2. W garnku na oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy czosnek i dynię, ziemniaki surowe, kurkumę, curry, marchew oraz por. Całość smażymy około 10 minut. 
  3. Po 10 minutach dolewamy bulion i tak całość gotujemy 30 minut.
  4. Na koniec miksujemy zupę do otrzymania konsystencji kremu.
  5. Doprawiamy przyprawami i podajemy np. z prażonymi pestkami dyni.
Smacznego :)

1 porcja zawiera:
175,8 kalorii
3,7 B
26,12 W
8,7 T

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails