Szukaj na tym blogu

Onigiri z kurczakiem



Składniki na 12-14 onigiri:

  • 2 szklanki ryżu do sushi (ok. 400 g)
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki sosu teriyaki
  • 6 łyżek octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 50 g czarnego sezamu
  • 1 płat nori
Sposób wykonania:
  1. Ryż ( 2 szklanki - nie licz w gramach) należy kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, dopóki woda nie będzie przezroczysta.
  2. Następnie ryż przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać 2 i 1/2 szklankami zimnej wody. Wstawić na palnik, zakryć pokrywką i gotować o momentu zagotowania się wody, następnie zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze około 7-8 minut, aż do wciągnięcia wody przez ryż. Odstawić na 10 minut  bez podnoszenia pokrywki.
  3. Zaprawa do ryżu: Do rondelka wlać ocet ryżowy, sól i cukier. Całość podgrzać na małym ogniu jedynie do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  4. Ryż przełożyć za pomocą drewnianej łyżki do miski i dodać zaprawę. Łyżką delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
  5. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać oliwę, miód i sos, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. 
  6. Mięso smażyć na patelni i odstawić do ostygnięcia, a następnie bardzo drobno posiekać i połączyć z serkiem śmietankowym.
  7. Ryż ułożyć do specjalnego foremki lub w dłoni rozpłaszczyć, nałożyć po 1 łyżeczce nadzienia, przykryć drugą warstwą ryżu i całość ugnieść albo docisnąć drugą częścią foremki. 
  8. Nori pociąć na mniejsze paski i ułożyć na wierzch onigiri tak jak na załączonych zdjęciach.
  9. Gotowe "trójkąciki" obtoczyć w sezamie.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger