Onigiri z kurczakiem
Składniki na 12-14 onigiri:
- 2 szklanki ryżu do sushi (ok. 400 g)
- 1 pierś kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 3-4 łyżki sosu teriyaki
- 6 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 50 g czarnego sezamu
- 1 płat nori
Sposób wykonania:
- Ryż ( 2 szklanki - nie licz w gramach) należy kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, dopóki woda nie będzie przezroczysta.
- Następnie ryż przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać 2 i 1/2 szklankami zimnej wody. Wstawić na palnik, zakryć pokrywką i gotować o momentu zagotowania się wody, następnie zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze około 7-8 minut, aż do wciągnięcia wody przez ryż. Odstawić na 10 minut bez podnoszenia pokrywki.
- Zaprawa do ryżu: Do rondelka wlać ocet ryżowy, sól i cukier. Całość podgrzać na małym ogniu jedynie do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Ryż przełożyć za pomocą drewnianej łyżki do miski i dodać zaprawę. Łyżką delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać oliwę, miód i sos, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.
- Mięso smażyć na patelni i odstawić do ostygnięcia, a następnie bardzo drobno posiekać i połączyć z serkiem śmietankowym.
- Ryż ułożyć do specjalnego foremki lub w dłoni rozpłaszczyć, nałożyć po 1 łyżeczce nadzienia, przykryć drugą warstwą ryżu i całość ugnieść albo docisnąć drugą częścią foremki.
- Nori pociąć na mniejsze paski i ułożyć na wierzch onigiri tak jak na załączonych zdjęciach.
- Gotowe "trójkąciki" obtoczyć w sezamie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz