14 października 2014

Kurczak w sosie pomidorowym

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula 115 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 240 g przecieru pomidorowego
  • 100 g koncentratu
  • 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, oregano, tabasco, lubczyk, świeża pietruszka, pieprz kolorowy
Sposób wykonania:
  1. Marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy, sól, tymianek, tabasco, oregano. 
  2. Kurczaka pokroić w kawałki i wymieszać z marynatą. Smażymy.
  3. Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, sól, tymianek i pieprz kolorowy. 
  4. Gotowy sos pomidorowy łączymy z mięsem. 
  5. Podajemy z ugotowaną kaszą.
Smacznego :)

Całość:
820,6 kcal
60,8 B
95,8 W
25,2 T

1 porcja:
410,3 kcal
30,4 B
47,9 W
12,6 T

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails