Szukaj na tym blogu

Kokosowe muffinki




Składniki na ciasto - 7 muffinek:

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 120 g roztopionego masła
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
Polewa czekoladowa:
  • 80 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
  1. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. 
  2. Obie zawartości misek połączyć ze sobą dosłownie kilkoma ruchami drewnianej łyżki.
  3. Masę przelać do papilotek w formie na muffinki.
  4. Babeczki piec 20 minut w 180 stopniach.
  5. Gdy muffinki wystygną polać wierzch czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Smacznego ;)



1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger