Szukaj na tym blogu

Placek zbójnicki


Składniki na placki ziemniaczane dla 3 osób:
  • 1 kg ziemniaków najlepiej mączystych.
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki i cebule ścieramy w robocie kuchennym lub na tarce, połowę na dużych oczkach, połowę na miazgę. Dodajemy jajka i mąkę. 
  2. Smażymy. Aby uzyskać duże placki na całą patelnię najlepiej użyć patelni naleśnikowej. Wówczas by bezproblemowo przewrócić placka na drugą stronę, patelnie przykrywamy deską i całość odwracamy o 180 stopni, a następnie zrzucamy placka z powrotem na patelnię.
Składniki na gulasz:
  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 2 cebule
  • 3/4 czerwonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Przyprawa do gulaszu
  • Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • Małe opakowanie jogurtu lub śmietany.
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej.
Sposób wykonania:
  1. Mięso dokładnie oczyszczamy z tłuszczu i żyłek i kroimy w dość drobną kostkę. Im zrobimy to dokładniej tym gulasz będzie lepszy.
  2. Mięso wrzucamy na dużą patelnię (najlepiej nadaje się wok) z niewielką ilością tłuszczu i chwilkę obsmażamy. Dodajemy przyprawę do gulaszu, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i całość gotujemy przez co najmniej 1 godzinę.
  3. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w zależności od wielkości w plasterki, albo ich połówki. Gdy mięso zacznie się robić miękkie dodajemy warzywa i całość gotujemy jeszcze przez co najmniej 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, jogurtem, solą i pieprzem.
  4. Do 1,3 szklanki wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Wlewamy do sosu i intensywnie mieszamy by go zagęścić.
Porady:
  1. Im damy więcej oleju do smażenia tym placek będzie bardziej chrupiący.
  2. Jogurt można zastąpić śmietaną. Placek znów będzie mniej dietetyczny, ale smaczniejszy.
  3. Jako dodatek do placka można użyć tradycyjnej surówki ze świeżej kapusty.
  4. Podawać ze śmietaną.


2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger