Szukaj na tym blogu

Niskokaloryczna szarlotka bez pieczenia





Składniki na blachę 15x15 cm - 9 porcji:
  • 9 herbatników
  • 1 kg jabłek
  • 2 kisiele jabłkowe/ cytrynowe
  • 4 łyżki erytrolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6 biszkoptów
Sposób wykonania:
  1. Herbatniki ułożyć na blasze.
  2. Usunąć gniazda z jabłek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Zagotować w garnku z dodatkiem słodzika na małym ogniu.
  4. W osobnym naczyniu rozpuścić kisiele w 200 ml wody i dodać do jabłek. Dodać cynamon.
  5. Gotować przez chwilę po czym wylać na blachę wyłożoną herbatnikami.
  6. Na wierzch zetrzeć na tarce biszkopty. 
  7. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. 
Smacznego :)

1 porcja - ok. 100 kcal 



10 komentarzy:

  1. ale fajna! ja jestem na wiecznej niby diecie:) która nie odchudza hihi,szarlotka wyglada super! a jakie miałaś te biszkopty niskokaloryczne? masz może nazwę albo opakowanie?

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się :) tych użyłam i jak na razie jedyne jakie znam z najmniejszą ilością kalorii :)
    http://www.opinie.egospodarka.pl/zdjecia/Ciastka-i-herbatniki/Biszkopty-35234-big.jpg

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, bo probowalam przpisu ale moja szarlotka wyszla jkas taka niestabilna. Jak ukladasz biszkopty na spód?

    OdpowiedzUsuń
  4. normalnie :) płaską powierzchnią biszkoptów do dna i koło siebie. Jesli wyszła Ci niestabilna to już raczej kwestia tej masy jabłkowej, bo ona łączy w całość ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dietetyczna szarlotka :) Super. Polecam tez dietetyczne porady https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 latwe i smaczne, szybkie i lekkie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry.przepraszam ale tam były w przepisie herbatniki więc jak to jest na spód herbatniki czy bisxkopty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. juz poprawilam :) dawalam na dno herbatniki, ale biszkopty równie dobrze się sprawdzaja :)

      Usuń
  8. Dzień dobry, bardzo przepraszam, ale ile gram ma mieć ta jedna porcja ze 100 kcal?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger