31 sierpnia 2012

Ogórki curry

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kilka liści laurowych
  • 4 łyżeczki gorczycy 
  • 2 łyżeczki curry 
Sposób wykonania:
Ogórki pokroić w słupki, cebulę pokroić w piórka i razem połączyć w dużej misce. Do całości dodać przyprawy i wymieszać. Zostawić na 2 godziny.
x
Zalewa:
  • 1,5 szkl. wody
  • 1,5 szkl. octu
  • 3 szkl. cukru
  • 4/3 łyżki soli
Sposób wykonania:
Wodę zagotować z octem, a następnie dodać cukier wraz z solą. Do zalewy dolać sok z ogórków. 

Ogórki przełożyć do słoików i uzupełniać zalewą. Gotować 10 minut od zagotowania się wody.  
x


3 komentarze:

  1. Uwielbiam te ogórki. Mogłabym zjeść cały słoik ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Domowa spiżarnia. Przypominam o konieczności umieszczenia banerka na bloga. Pozdrawiam i zapraszam na wrześniową edycję.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails