Ogórki curry
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 3 cebule
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 4 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki curry
Sposób wykonania:
Ogórki pokroić w słupki, cebulę pokroić w piórka i razem połączyć w dużej misce. Do całości dodać przyprawy i wymieszać. Zostawić na 2 godziny.
Zalewa:
- 1,5 szkl. wody
- 1,5 szkl. octu
- 3 szkl. cukru
- 4/3 łyżki soli
Sposób wykonania:
Wodę zagotować z octem, a następnie dodać cukier wraz z solą. Do zalewy dolać sok z ogórków.
Ogórki przełożyć do słoików i uzupełniać zalewą. Gotować 10 minut od zagotowania się wody.
Uwielbiam te ogórki. Mogłabym zjeść cały słoik ;p
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji Domowa spiżarnia. Przypominam o konieczności umieszczenia banerka na bloga. Pozdrawiam i zapraszam na wrześniową edycję.
OdpowiedzUsuńmoja mama w tym roku robila ;)
OdpowiedzUsuń