Szukaj na tym blogu

Czekoladowe muffinki z kokosem


Muffinki to modne ciasteczka niezwykle popularne w krajach anglosaskich w tym w okolicach USA. Aż się więc prosi by nadać im trochę karaibskiego stylu. Użycie draży z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom smaku kokosa.


Składniki na 12 muffinek:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • opakowanie mascarpone  250g
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 200 g draży kokosowych
Sposób wykonania:
  1. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie wszystko razem połączyć.  Dodać 100 g rozkruszonych draży kokosowych.
  2. Napełnić foremki do około 3/4 objętości.
  3. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  4. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. 
  5. Masę nałożyć na przestudzone babeczki i posypać pokruszonymi drażami kokosowymi.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Prosty przepis a wyglądają mega efektownie i smacznie !:)
    www.flowingg.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. och, jak można sobie pysznie czas umilić!
    mniam. i super pomysł na przybranie :]

    OdpowiedzUsuń
  3. kokos i czekolada - jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger