05 listopada 2013

Maślane bułki

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki połączyć dokładnie w misce (ja ręką wyrabiałam)
  2. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką. 
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić i uformował bułki
  5. Ułożyć na blaszce i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  6. Wierzch bułek wysmarować roztrzepanym jajkiem z małą ilością mleka.
  7. Piec 30 minut w 190 stopniach 
Smacznego :) 

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails