Szukaj na tym blogu

Kapsalon






Składniki na 8 porcji:
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • podwójna pierś kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy gyros
  • 200 g żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz


Sposób wykonania:
  1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i smażyć na patelni na oleju. 
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i usmażyć w głębokim oleju.
  3. Cebulę pokroić w piórka, ogórka w cienkie plasterki, paprykę w drobna kostkę, pomidory w ósemki, a kapustę drobno posiekać.
  4. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć.
  5. Na dno dużej aluminiowej formy wykładamy frytki wcześniej przygotowane, na nie równomiernie rozprowadzamy mięso. Całość posypujemy żółtym serem startym na dużych oczkach.
  6. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż ser się roztopi. 
  7. Wszystkie warzywa ze sobą mieszamy w misce i wykładamy na gorące frytki z mięsem. 
  8. Całość polewamy sosem czosnkowym. 


Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger