Szukaj na tym blogu

Paszteciki z mięsem, smak wesela



Składniki na nadzienie:

  • Karkówka lub łopatka wieprzowa - 1 kg
  • 2 duże marchewki
  • Pęczek włoszczyzny
  • 3 duże cebule

Sposób wykonania:

  1. Mięso wraz z włoszczyzną i marchewką wrzucamy do dużego garnka (cebulę zostawiamy) i gotujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej półtora.
  2. Wyławiamy mięso oraz marchewkę i zostawiamy by wystygło. Dzielimy je na kawałki i mielimy elektryczną maszynką do mięsa lub na korbkę.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy zmielone mięso z marchewką i smażymy przez kilka minut podlewając niewielką ilością bulionu - maksymalnie pół szklanki.
  4.  Gotowe nadzienie przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szkl. mleka
  • 100 g masła
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Sporządzamy rozczyn z drożdży, 1/3 szklanki mleka i łyżeczki cukru, zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, sól jajka i śmietanę oraz resztę mleka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.
  3. Rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy do ciasta.
  4. Odrywamy część ciasta i rozwałkowujemy na około 3 mm.
  5. Rozwałkowane ciasto tniemy na około 6 cm paski.
  6. Palcami na środku paska ciasta układamy rulon farszu.
  7. Zawijamy ciasto dokładnie ugniatając miejsce połączenia, tak by było mocno zlepione i nie rozwarstwiło się podczas pieczenia. Kroimy paszteciki na około 10 cm kawałki. Każdego pasztecika ostatecznie kształtujemy palcami, po czym umieszczamy na przesmarowanej olejem dużej blasze. Paszteciki znacznie urosną więc należy zachować odstęp tak by się nie posklejały. Każdego pasztecika dokładnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
  8. Paszteciki pieczemy przez 12 min w 200 stopniach.

Wskazówki:

  1. Czas pieczenia może się znacznie różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Należy stale obserwować paszteciki tak by się nie przypaliły.
  2. Paszteciki najlepiej smakują z barszczem  czerwonym czystym.
  3. Pozostały z gotowania mięsa bulion świetnie nadaje się na zupę, na przykład pomidorową.
  4. Gdy zostanie nam ciasta można z niego upiec świetną chałkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger