Tradycyjna grochówka
Składniki na 5 litrowy garnek:
- 3 szklanki grochu łuskanego - połówki
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki, ewentualnie kawałek selera
- 1/2 pora
- opakowanie boczku wędzonego pokrojonego na małe kawałki
- 2 dość duże pęta kiełbasy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 5 średnich ziemniaków
- małe opakowanie jogurtu lub śmietany
- 2 kostki rosołowe najlepiej na wędzonce
- 2 opakowania zupy grochowej w proszku
- sól
- pieprz
- Groch kilkakrotnie płuczemy, następnie zalewamy wodą, na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Garnek napełniamy wodą do 2/3 objętości.
- Dodajemy kostki rosołowe i groch. Gotujemy co najmniej przez 45 minut.
- Dodajemy marchewkę i białą włoszczyznę startą na drobnych oczkach tarki lub w maszynie oraz pora pokrojonego w cienkie paseczki. Gotujemy kolejne 45 minut.
- Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do zupy.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy około 12 minut, na bardzo małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. W połowie szklanki wody rozprowadzamy grochówkę w proszku i dodajemy do zupy.
- W końcowej fazie przyrządzania, kiedy groch jest już rozgotowany i się rozpada, zupa ma duże tendencje do przypalania się. Praktycznie cały czas trzeba ją mieszać i nie dopuścić by zaczęła się zbyt intensywnie gotować.
- Jeśli użyje się dostatecznie dużo grochu, mięsa i warzyw dodanie zupy z proszku i kostek rosołowych może nie być konieczne. Zazwyczaj jednak korzystnie wpływają one na finalny smak dania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz