Domowa chałka
Składniki na 2 duże chałki:
- 70 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 350 ml mleka
- 50 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru
Sposób wykonania:
- Mleko podgrzać i połączyć z cukrem i drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Gotowy rozczyn połączyć z masłem, solą i mąką. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto podzielić na sześć równych części i formować podłużne wałki identycznej długości.
- Połączyć początki i zaplatać naprzemiennie tak jak warkocz.
- Przykryć ręcznikiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Kruszonka: w małym rondelku roztopić masło i dodać mąkę oraz cukier.
- Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką.
- Piec 30 minut w 190 stopniach do wyrośnięcia.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz