Szukaj na tym blogu

Domowa chałka


Składniki na 2 duże chałki:
  • 70 g roztopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko
Składniki na kruszonkę:
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
Sposób wykonania:
  1. Mleko podgrzać i połączyć z cukrem i drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  2. Gotowy rozczyn połączyć z masłem, solą i mąką. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Ciasto podzielić na sześć równych części  i formować podłużne wałki identycznej długości.
  4. Połączyć początki i zaplatać naprzemiennie tak jak warkocz.
  5. Przykryć ręcznikiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
  6. Kruszonka: w małym rondelku roztopić masło i dodać mąkę oraz cukier.
  7. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. 
  8. Piec 30 minut w 190 stopniach do wyrośnięcia. 
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger