Szukaj na tym blogu

Szarlotka świąteczna



Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
  • 1-1,4 kg jabłek
  • 100 g mieszanki posiekanych dowolnych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżki cynamonu
Sposób wykonania:
  1. Składniki na ciasto, poza jajkami, dokładnie łączymy. Masło musi być miękkie.
  2. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aż się porządnie schłodzi. 
  3. Wykonujemy nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki i kroimy w plasterki. Smażymy na małym ogniu około 10 minut - do miękkości.  Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy. 
  4. Formę na ciasto smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na około 5 mm i przekładamy na formę. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki, które posłużą za dekorację wierzchu ciasta.
  5. Na ciasto wykładamy masę i układamy gwiazdki.
  6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. 
Smacznego :)




1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger