Szukaj na tym blogu

Najlepsze pierniczki






Składniki na ciasto na pierniczki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 jajo
  • 1 dag sody oczyszczanej
  • 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
Składniki na lukier królewski:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
Sposób wykonania ciasta na pierniczki: 
  1. Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty). 
  2. Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
  3. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. W razie potrzeby dosypać mąki. Wykrawać kształty i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciastka należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
Wskazówki:

  1. Osobiście polecam zabierać się za zajadanie jakieś 7 dni wcześniej, wtedy są najpyszniejsze.
  2. I na koniec: jeśli ozdabiasz pierniczki [ a wypada to zrobić !] to wtedy należy zredukować cukier do 10-15 dag.

Przygotowanie lukru:
  1. Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
  2. Gotowy lukier podzielić na tyle miseczek ile kolorów chcemy otrzymać. Dodać barwniki i dokładnie mieszać aż otrzymamy jednolity kolor. 
  3. Kolorowy lukier przełożyć do worków cukierniczych z tytką.
Smacznego :)

3 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger