Tradycyjne uszka wigilijne z grzybami
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej (dostępne są specjalne mąki na pierogi)
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 200 g suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania farszu:
- Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Odcedzić, a po ostygnięciu drobno posiekać.
- Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać grzyby. Po kilku minutach dodać masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
- Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia.
Sposób przyrządzania ciasta:
- Łączymy składniki ciasta i dokładnie wyrabiamy. Należy zagniatać ciasto przez kilka minut tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Rozwałkowujemy ciasto na około 3 mm. Ważne by na całej powierzchni było jednakowo grube. Uszka muszą być małe. Ciasto można więc wycinać przy pomocy okrągłego naczynia o średnicy około 5 cm. Można też pociąć je nożem w figury przypominające kwadraty, o boku około 4,5 cm. Jest to rozwiązanie bardziej czasochłonne i wymagające więcej precyzji, ale uszka będą miały bardziej atrakcyjny kształt.
- Na każdym z przygotowanych kawałków ciasta umieszczamy wykonaną ręcznie kulkę farszu o średnicy około 2 cm.
- Kawałek ciasta składamy na pół. (W przypadku kwadratu po przekątnej tak by powstał trójkąt) Dokładnie sklejamy brzeg zamykając w środku kulkę farszu. Można uprzednio zamoczyć palec w szklance wody i zwilżyć zaklejany brzeg.
- Sklejamy końcówki pierożka formując uszko.
- Uszka gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie, około 3 minuty od wypłynięcia.
Porady:
- Wody z grzybów można użyć do przygotowania zupy grzybowej albo dodać do farszu, jeśli będzie zbyt suchy.
- Nieużywany aktualnie kawałek ciasta przechowujemy w szczelnie przykrytym naczyniu, albo przykrywamy ściereczką, tak by nie obsychał.
- Aby ciasto nie przyklejało się do blatu przy wałkowaniu i w trakcie wykonywania uszek podsypujemy je pod spód mąką.
- Gdy wrzucimy uszka do wody, natychmiast delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna garnka. Później nie trzeba już tego robić.
- Należy pilnować by uszka gotowały się na małym ogniu, zbyt duże wrzenie sprawi, że się rozpadną.
- Ilość uszek gotowanych na raz jest zależna od wielkości garnka, ale nie można przesadzić. Uszka muszą swobodnie pływać po powierzchni.
- Uszka można przygotować znacznie przed podaniem i zamrozić. W czasie zamrażania należy jednak dbać by się nie skleiły. Najlepiej najpierw rozłożyć je w zamrażalniku tak by się nie stykały, a dopiero jak wstępnie zamarzną ostatecznie zapakować.
- Uszka najlepiej najpierw podgrzewać w wodzie, a dopiero na chwilę przed podaniem wrzucić do barszczu. W przeciwnym wypadku zabarwią się na czerwono.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz