Pierniczek na kubek
Składniki na ciasto na pierniczki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajo
- 1 łyżka sody oczyszczanej
- 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- pisaki spożywcze
- lizaki laseczki
Sposób wykonania ciasta na pierniczki:
- Mąkę wymieszać z sodą.
- Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
- Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
- Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać pierniczki. Prawą rączkę pierniczka znacznie rozciągamy, układamy na niej zwiniętą folię spożywczą w rulon i przekładamy.
- Ciastka należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
- Pisakami spożywczymi malujemy buzię i guziki, a w rączkę wkładamy laseczkę. I tak gotowego pierniczka można zawiesić na kubku .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz