Szukaj na tym blogu

Pierniczek na kubek





Składniki na ciasto na pierniczki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka sody oczyszczanej
  • 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:
  • pisaki spożywcze
  • lizaki laseczki
Sposób wykonania ciasta na pierniczki: 
  1. Mąkę wymieszać z sodą.
  2. Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
  3. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
  4. Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać pierniczki. Prawą rączkę pierniczka znacznie rozciągamy, układamy na niej zwiniętą folię spożywczą w rulon i przekładamy.
  5. Ciastka należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
  6. Pisakami spożywczymi malujemy buzię i guziki, a w rączkę wkładamy laseczkę. I tak gotowego pierniczka można zawiesić na kubku .
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger