Szukaj na tym blogu

Drożdżówka z rodzynkami na śniadanie

 


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 20 g drożdży 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 jajka
  • sól
  • 50 g masła miękkiego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. rodzynek 
Sposób wykonania:
  1. W misce połączyć ze sobą 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Do dużej miski przesiać mąkę , dodać pozostały cukier, sól, jajka, wanilię i pozostałe mleko. Połączyć z wyrośniętym rozczynem i dokładnie wyrobić ciasto. 
  3. Następnie dodać do masy rodzynki wcześniej namoczonej w mleku oraz pokrojone na małe kawałki miękkie masło i jeszcze raz wyrobić ciasto. 
  4. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki (moja 10cm x 24cm) i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  5. Piec około 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger