Drożdżówka z rodzynkami na śniadanie
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 20 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- sól
- 50 g masła miękkiego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szkl. rodzynek
Sposób wykonania:
- W misce połączyć ze sobą 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski przesiać mąkę , dodać pozostały cukier, sól, jajka, wanilię i pozostałe mleko. Połączyć z wyrośniętym rozczynem i dokładnie wyrobić ciasto.
- Następnie dodać do masy rodzynki wcześniej namoczonej w mleku oraz pokrojone na małe kawałki miękkie masło i jeszcze raz wyrobić ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki (moja 10cm x 24cm) i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Piec około 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz