Klopsiki z marchewką
- mielone z kurczaka chude 400 g
- 1 duża marchew starta na malutkich oczkach
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku
- mąka do obtaczania
- sól, pieprz, słodka papryka
- odrobina Vegety
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Do miski wrzucić mięso, starty czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy i startą na grubych oczkach marchew. Całość dokładnie wyrobić w rękach na jednolitą masę.
- W dłoni uformować niezbyt duże klopsy.
- Klopsy wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem Vegety i gotować około 20 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie wyjąć mięso z wody i odłożyć póki co na talerz.
- Wodę uzupełnić poprzez dolanie nowej do 3/4 zawartości początkowej.
- Do garnka z woda wrzucić pokrojoną cebulę w kostkę i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Całość dokładnie wymieszać, doprawić, zagotować, wrzucić klopsy i na małym ogniu pod przykryciem jeszcze chwilę poddusić.
Smacznego :)
Boję się czy 20 minut to nie za długo czy klopsy się nie rozpadna
OdpowiedzUsuń