Szukaj na tym blogu

Klopsiki z marchewką





Składniki:
  •  mielone z kurczaka chude 400 g
  • 1 duża marchew starta na malutkich oczkach 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • mąka do obtaczania 
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • odrobina Vegety
Składniki na sos:
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
  1. Do miski wrzucić mięso,  starty czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy i startą na grubych oczkach marchew. Całość dokładnie wyrobić w rękach na jednolitą masę.
  2. W dłoni uformować niezbyt duże klopsy.
  3. Klopsy wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem Vegety i gotować około 20 minut na małym ogniu.
  4. Po tym czasie wyjąć mięso z wody i odłożyć póki co na talerz.
  5. Wodę uzupełnić poprzez dolanie nowej do 3/4 zawartości początkowej.
  6. Do garnka z woda wrzucić pokrojoną cebulę w kostkę i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Całość dokładnie wymieszać, doprawić, zagotować, wrzucić klopsy i na małym ogniu pod przykryciem jeszcze chwilę poddusić.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Boję się czy 20 minut to nie za długo czy klopsy się nie rozpadna

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger