Szukaj na tym blogu

Sushi XXL



Składniki :

  • 4 szklanki ryżu do sushi (ok. 800 g)
  • 12 łyżek octu ryżowego 
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 pęczki szczypiorku 
  • 1 ogórek szklarniowy 
  • 10 płatów nori
  • 200 g paluszków surimi
  • 250 g łososia wędzonego
Sposób wykonania:
  1. Ryż ( 4 szklanki - nie licz w gramach) należy kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, dopóki woda nie będzie przezroczysta.
  2. Następnie ryż przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać 4 i 3/4 szklankami zimnej wody. Wstawić na palnik, zakryć pokrywką i gotować o momentu zagotowania się wody, następnie zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze około 7-8 minut, aż do wciągnięcia wody przez ryż. Odstawić na 10 minut  bez podnoszenia pokrywki.
  3. Zaprawa do ryżu: Do rondelka wlać ocet ryżowy, sól i cukier. Całość podgrzać na małym ogniu jedynie do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  4. Ryż przełożyć za pomocą drewnianej łyżki do miski i dodać zaprawę. Łyżką delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
  5. Na bambusowej macie ułożyć 1 płat nori, a następnie zmoczonymi w wodzie dłońmi układać ryż pozostawiając wolny pasek (tak jak na poniższym zdjęciu).
  6. Układać dowolne składniki według własnego upodobnia, lecz przy samym brzegu nori (patrz.zdjęcie).
  7. Za pomocą maty bambusowej zacząć zwijać w rolkę  w stronę wolnej paska bez ryżu. Na koniec dokładnie matą ścisnąć całość.
  8. Za pomocą bardzo ostrego noża pokroić i podawać wraz z imbirem marynowanym, sosem sojowym i wasabi.
Smacznego :)








4 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger