Sushi XXL
Składniki :
- 4 szklanki ryżu do sushi (ok. 800 g)
- 12 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżeczki soli
- 8 łyżeczek cukru
- 2 pęczki szczypiorku
- 1 ogórek szklarniowy
- 10 płatów nori
- 200 g paluszków surimi
- 250 g łososia wędzonego
Sposób wykonania:
- Ryż ( 4 szklanki - nie licz w gramach) należy kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, dopóki woda nie będzie przezroczysta.
- Następnie ryż przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać 4 i 3/4 szklankami zimnej wody. Wstawić na palnik, zakryć pokrywką i gotować o momentu zagotowania się wody, następnie zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze około 7-8 minut, aż do wciągnięcia wody przez ryż. Odstawić na 10 minut bez podnoszenia pokrywki.
- Zaprawa do ryżu: Do rondelka wlać ocet ryżowy, sól i cukier. Całość podgrzać na małym ogniu jedynie do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Ryż przełożyć za pomocą drewnianej łyżki do miski i dodać zaprawę. Łyżką delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
- Na bambusowej macie ułożyć 1 płat nori, a następnie zmoczonymi w wodzie dłońmi układać ryż pozostawiając wolny pasek (tak jak na poniższym zdjęciu).
- Układać dowolne składniki według własnego upodobnia, lecz przy samym brzegu nori (patrz.zdjęcie).
- Za pomocą maty bambusowej zacząć zwijać w rolkę w stronę wolnej paska bez ryżu. Na koniec dokładnie matą ścisnąć całość.
- Za pomocą bardzo ostrego noża pokroić i podawać wraz z imbirem marynowanym, sosem sojowym i wasabi.
Smacznego :)
Pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńIle wyjdzie sztuk z takiej ilości ryżu?
OdpowiedzUsuńdwa takie talerze jak na zdjęciu
Usuń