Pierś kurczaka w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 5 pałek z kurczaka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 2 cebule spore
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
- Oczyszczone mięso posolić i popieprzyć i podsmażyć na oleju z dwóch stron.
- Podsmażone pałki wyłożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki pokrojone . Całość posolić i popieprzyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do odparowania wody w pieczarkach.
- Do patelni dołożyć pałki oraz 1/2 szklanki wody. Całość przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około godziny. W między czasie przewracać mięso.
- Po tym czasie dodać śmietanę i ewentualnie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 5 minut. Na koniec posypać posiekaną pietruszką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz