Szukaj na tym blogu

Pierś kurczaka w sosie pieczarkowym


 

Składniki:
  • 5 pałek z kurczaka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • garść natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule spore
  • sól
  • pieprz
  • olej
Sposób wykonania:
  1. Oczyszczone mięso posolić i popieprzyć i podsmażyć na oleju z dwóch stron.
  2. Podsmażone pałki wyłożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki pokrojone . Całość posolić i popieprzyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do odparowania wody w pieczarkach.
  4. Do patelni dołożyć pałki oraz 1/2 szklanki wody. Całość przykryć  pokrywką i dusić na małym ogniu około godziny. W między czasie przewracać mięso.
  5. Po tym czasie dodać śmietanę i ewentualnie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 5 minut. Na koniec posypać posiekaną pietruszką. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger