Pizza z patelni
Nie jest to typowa pizza tylko coś dla ludzi bez czasu i w przelocie coś stworzą na ciepło. Pierwszy raz miałam z nią styczność jak dobrze pamiętam jakieś 20 lat temu, przepis dostałam od koleżanki z gimnazjum i był to wtedy istny szał :)
Składniki na 2 pizze:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek mleka
- 7 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Sos pomidorowy:
- 3/4 passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
Dodatkowo:
- ser żółty
- salami/ szynka
- pieczarki
- kukurydza
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto.
- Patelnię wysmarować olejem i ułożyć placek. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-6 minut i przewrócić na drugą stronę.
- Ciasto wysmarować sosem, wyłożyć dodatkami i startym serem. Patelnię przykryć pokrywką, ogień zmniejszyć i tak podpiekać jeszcze do około 10 minut.
Smacznego :)
Jaka średnica patelni?
OdpowiedzUsuństandardowa, około 26cm
Usuń