Szukaj na tym blogu

Ciastka kruche cytrynowe - koperty na Walentynki

 

Składniki na 15 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • sok z 1 cytryny
  • 70 g cukru pudru
  • 175 g masła
  • 1 żółtko
  • czerwony barwnik 
  • pół słoiczka marmolady
  • odrobina olejku cytrynowego
Sposób wykonania:
  1. Do jednej miski lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, dodać sok z cytryny, olejek cytrynowy, żółtko i masło. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1 do 4. Mniejszą część zabarwić czerwonym barwnikiem. 
  3. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około godziny do lodówki. Można krócej, nic się nie stanie.
  4. Jasne ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty o boku około 10 cm. Na jednym rogu ciasta położyć jedną łyżeczkę marmolady ( lepiej mniej niż więcej, aby nie wypłynęła podczas pieczenia). Trzy rogi kwadratu zawinąć do środka, tak aby stworzyć kopertę. 
  5. Z czerwonego ciasta powycinać małe serduszka i udekorować koperty.
  6. Piec około 15 minut w 180 stopniach ( wszystko zależy od tego na jaką grubość zostało rozwałkowane ciasto)  do zarumienienia.
  7. Przestudzone ciastka można posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)







1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger