Ciastka kruche cytrynowe - koperty na Walentynki
Składniki na 15 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 70 g cukru pudru
- 175 g masła
- 1 żółtko
- czerwony barwnik
- pół słoiczka marmolady
- odrobina olejku cytrynowego
Sposób wykonania:
- Do jednej miski lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, dodać sok z cytryny, olejek cytrynowy, żółtko i masło. Zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1 do 4. Mniejszą część zabarwić czerwonym barwnikiem.
- Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około godziny do lodówki. Można krócej, nic się nie stanie.
- Jasne ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty o boku około 10 cm. Na jednym rogu ciasta położyć jedną łyżeczkę marmolady ( lepiej mniej niż więcej, aby nie wypłynęła podczas pieczenia). Trzy rogi kwadratu zawinąć do środka, tak aby stworzyć kopertę.
- Z czerwonego ciasta powycinać małe serduszka i udekorować koperty.
- Piec około 15 minut w 180 stopniach ( wszystko zależy od tego na jaką grubość zostało rozwałkowane ciasto) do zarumienienia.
- Przestudzone ciastka można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Fantastyczne ciastka ;)
OdpowiedzUsuń