Czaszki pizza na Halloween
Składniki na ciasto:
- 1 szkl. cieplej wody
- 15 g suchych drożdży
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 i 3/4 szkl. mąki
Składniki na nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 150 g sera cheddar
- 200 g szynki
- 500 ml przecieru pomidorowego/ passaty
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób wykonania:
- W dużej misce połączyć mąkę, drożdże oraz sól. Następnie dodać ciepłą wodę, olej i całe jajko. Wyrobić ciasto i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce.
- W mieście połączyć ze sobą wszystkie składniki na nadzienie.
- Foremkę wysmarować olejem.
- Ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdą kulkę rozpłaszczyć i nałożyć na środek nadzienie. Zwinąć i włożyć do foremki. Odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piec w 200 stopniach przez około 40 minut. Zostawić we foremce do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz