Szukaj na tym blogu

Czaszki pizza na Halloween

 



Składniki na ciasto:

  • 1 szkl. cieplej wody
  • 15 g suchych drożdży 
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 i 3/4 szkl. mąki
Składniki na nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 150 g sera cheddar
  • 200 g szynki
  • 500 ml przecieru pomidorowego/ passaty 
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
Sposób wykonania:
  1. W dużej misce połączyć mąkę, drożdże oraz sól. Następnie dodać ciepłą wodę, olej i całe jajko. Wyrobić ciasto i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce.
  2. W mieście połączyć ze sobą wszystkie składniki na nadzienie.
  3. Foremkę wysmarować olejem.
  4. Ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdą kulkę rozpłaszczyć i nałożyć na środek nadzienie. Zwinąć i włożyć do foremki. Odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
  5. Piec w 200 stopniach przez około 40 minut. Zostawić we foremce do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger