09 marca 2010

Rogaliki z powidłami

Uprzedzam, że nie robi się ich tradycyjnie aż tak ;)
Przepis zaczerpnięty  stąd.


Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny (KASIA)
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • i jako nadzienie powidła [ u mnie były ze śliwek]
 Sposób wykonania:
  1. Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem. 
  2. Mąkę,sól,jajko,cukier i cukier waniliowy mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto  i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok godzinę- ciasto powinno wypłynąć.  Na zdjęciu poniżej po lewej widać kulę ciasta zaraz po zanurzeniu, a po prawej po godzinie "pływania" :) 

  1. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Dodając jeszcze trochę mąki. 
  2. Rozwałkowujemy ciasto i robimy takie trójkąty, na jaką mamy wielkość ochotę. U mnie wyszło 48 :)
  3. Rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez około 30 minut. 
Smacznego ;)



    4 komentarze:

    1. Mniam! Wyglądają baaardzo smakowicie. Myślę, że idealnie komponują się herbatą i kominkiem :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wyglądają świetnie :) mogę jednego?

      Pozdrawiam i zapraszam do głosowania - więcej szczegółów na moim blogu :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ależ muszą być pyszne... Bo piękne to widać, że są :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. dużo śliwkowego nadzienia.. lubię.

      OdpowiedzUsuń

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails