Niskokaloryczna szarlotka bez pieczenia
Składniki na blachę 15x15 cm - 9 porcji:
- 9 herbatników
- 1 kg jabłek
- 2 kisiele jabłkowe/ cytrynowe
- 4 łyżki erytrolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5-6 biszkoptów
Sposób wykonania:
- Herbatniki ułożyć na blasze.
- Usunąć gniazda z jabłek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Zagotować w garnku z dodatkiem słodzika na małym ogniu.
- W osobnym naczyniu rozpuścić kisiele w 200 ml wody i dodać do jabłek. Dodać cynamon.
- Gotować przez chwilę po czym wylać na blachę wyłożoną herbatnikami.
- Na wierzch zetrzeć na tarce biszkopty.
- Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Smacznego :)
1 porcja - ok. 100 kcal
ale fajna! ja jestem na wiecznej niby diecie:) która nie odchudza hihi,szarlotka wyglada super! a jakie miałaś te biszkopty niskokaloryczne? masz może nazwę albo opakowanie?
OdpowiedzUsuńcieszę się :) tych użyłam i jak na razie jedyne jakie znam z najmniejszą ilością kalorii :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.opinie.egospodarka.pl/zdjecia/Ciastka-i-herbatniki/Biszkopty-35234-big.jpg
Mam pytanie, bo probowalam przpisu ale moja szarlotka wyszla jkas taka niestabilna. Jak ukladasz biszkopty na spód?
OdpowiedzUsuńnormalnie :) płaską powierzchnią biszkoptów do dna i koło siebie. Jesli wyszła Ci niestabilna to już raczej kwestia tej masy jabłkowej, bo ona łączy w całość ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDietetyczna szarlotka :) Super. Polecam tez dietetyczne porady https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 latwe i smaczne, szybkie i lekkie.
OdpowiedzUsuńDzień dobry.przepraszam ale tam były w przepisie herbatniki więc jak to jest na spód herbatniki czy bisxkopty
OdpowiedzUsuńjuz poprawilam :) dawalam na dno herbatniki, ale biszkopty równie dobrze się sprawdzaja :)
UsuńDzień dobry, bardzo przepraszam, ale ile gram ma mieć ta jedna porcja ze 100 kcal?
OdpowiedzUsuńw gramach nie liczę. blaszka ma 9 porcji ogólnie :)
Usuń