Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 450 g mięsa mielonego
- sól, pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. śmietanki 18 %
- 1 szkl. bulionu
- 100 g startego sera żółtego
Sposób wykonania:
Ziemniaki w całości gotować przez 20 minut. Marchewkę i cebulę obrać i pokrój w kostkę i smażyć na oleju. Pomidory oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Na drugiej patelni smażyć mięso 5 minut, następnie dodać pomidory, koncentrat i przyprawy.
Ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na czystej patelni stopić masło i dodać mąkę, zasmażyć. Wymieszać z bulionem, śmietaną i serem, zagotować.
Mięso rozłożyć równomiernie na ziemniakach, a następnie polać sosem.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)
1 porcja: 550 kcal
smakowita ta zapiekanka ziemniaczana. idealna na szybki obiadek;)
OdpowiedzUsuń