10 kwietnia 2011

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 450 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietanki 18 %
  • 1 szkl. bulionu 
  • 100 g startego sera żółtego
Sposób wykonania:
Ziemniaki w całości gotować przez 20 minut. Marchewkę i cebulę obrać i pokrój w kostkę i smażyć na oleju. Pomidory oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. 
Na drugiej patelni smażyć mięso 5 minut, następnie dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. 
Ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na czystej patelni stopić masło i dodać mąkę, zasmażyć. Wymieszać z bulionem, śmietaną i serem, zagotować. 
Mięso rozłożyć równomiernie na ziemniakach, a następnie polać sosem. 
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)

1 porcja: 550 kcal

1 komentarz:

  1. smakowita ta zapiekanka ziemniaczana. idealna na szybki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails