06 czerwca 2011

Pyzy z sosem pomidorowym

Całe życie szukałam tego sosu, który podawano w przedszkolu. Dla mnie jest to smak z dzieciństwa numer jeden. 
Składniki:

  • pyzy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 średnia kiełbasa śląska
  • 1 parówka
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • woda z mąką
Sposób wykonania:
Na patelni smażymy pokrojone w kostkę kiełbasę, parówkę i boczek. Mięso podsmażone przekładamy do garnka i dodajemy trochę wody, po czym gotujemy.
Następnie dodajemy ogórki pokrojone w paseczki, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zaciągamy wodą z mąką. Na końcu doprawiamy. Podawać z pyzami. 
Smacznego :)


całość [sos] : 1382 kcal
1 porcja [sos] : 276 kcal
1 pyza: 112 kcal

 

4 komentarze:

  1. Nam takich smakołyków w przedszkolu nie zapodawali - a wydaje mi się, że to coś nadzwyczaj dobrego :D

    Natomiast ciekawi mnie ten dodatek...to takie pyzy z ziemniaków czy kluski na parze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanko ile tej wody dolać?pyzy już zrobione a jutro zabieram się za ten pyszny sosik.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam że tak późno odpowiadam, wody tak na oko.u mnie to jest przeważnie 1-1,5 szklanki. w razie czego można zagęścić koncentratem

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails