Bajecznie prosty schab ze śliwką
Składniki:
- 2,5 kg schabu bez kości
- 200 g śliwek suszonych
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek w proszku
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 szk. bulionu wieprzowego
- 1 łyżeczka masła
- Dzień wcześniej mięso nacieramy przyprawami, owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia robimy dziurkę w mięśnie i upychamy ciasno sparzonymi śliwkami.
- W brytfannie na roztopiony i rozgrzany smalec wkładamy mięso i opiekamy je na ogniu. Po opieczeniu na mięsie kładziemy masło i wstawiamy całość do piekarnika na 200 stopni. Po roztopieniu masła polewamy mięso miodem, a bulion wlewamy do brytfanny i można wrzucić resztę śliwek. Ponownie do piekarnika na 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso i podlewać powstałym sosem.
Smacznego :)
bardzo smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńMniam! Ta śliweczka przyciąga uwagę. :D
OdpowiedzUsuń