30 grudnia 2011

Bajecznie prosty schab ze śliwką

Składniki:
  • 2,5 kg schabu bez kości 
  • 200 g śliwek suszonych 
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek w proszku 
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 szk. bulionu wieprzowego 
  • 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Dzień wcześniej mięso nacieramy przyprawami, owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia robimy dziurkę w mięśnie i upychamy ciasno sparzonymi śliwkami.
W brytfannie na roztopiony i rozgrzany smalec wkładamy mięso i opiekamy je na ogniu. Po opieczeniu na mięsie kładziemy masło i wstawiamy całość do piekarnika na 200 stopni. Po roztopieniu masła polewamy mięso miodem, a bulion wlewamy do brytfanny i można wrzucić resztę śliwek. Ponownie do piekarnika  na 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso i podlewać powstałym sosem.
Smacznego :)

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails