Szukaj na tym blogu

Ziemniaki pieczone

Składniki:
  • ziemniaki
  • masło
  • przyprawa do ziemniaków
Sposób wykonania:
Ziemniaki nacinamy i wkładamy w nacięcie po 1 łyżeczce masła, posypujemy przyprawą i  zawijamy w folię. Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy bezpośrednio do węgla pod grill, kiedy już będzie przygaszony. Gdy będą miękkie można wyciągać.

Gzik:
  • kostka twarogu
  • pęczek szczypiorku
  • 4-5 łyżek mleka
 Sposób wykonania:
Wszystko wymieszać i podawać z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie znam jeszcze nikogo kto by ich n ie lubił :D

      Usuń
  2. O, poznański gzik z pyrkami! - pycha!

    Zwłaszcza z takimi pieczonymi, prosto z ognicha - o wiele lepsze niż po prostu gotowane ;]
    My też sobie musimy w ogień wrzucić, na jesień, koniecznie! (jak tylko się 'dorobimy' kilku porządnych sztuk - bo właśnie próbujemy wyhodować, haha xDD A na razie gzik wcinamy na domowym chlebku ;P)

    Pozdrawiam!
    N. (korzystająca z konta AiS, ażeby się tu u Cię wykomentować ;P)
    nenechasobie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone ziemniaki. Polecam też pieczoną czerwoną cebulę z octem balsamicznym, tymiankiem i masłem. Równie mistrzowska :)

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak tylko będę w domu i zrobię grilla to spróbuję :) dziękuję :)

      Usuń
  4. Słyszałam, że takie pieczone na grillu ziemniaki z twarożkiem smakują bosko. Na pewno wypróbuję u siebie! Dziękuję za bardzo aktywny udział w akcji Grill 2012.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak! dużo juz spróbowałam w życiu, ale jak tego skosztowałam to już nic innego nie chciałam :) juz zawsze będzie robić ziemniaki z gzikiem gdy bedzie grill :)

      Usuń
  5. Ziemniaki z grilla, z sosami, twarogiem, boczkiem bądź innymi dodatkami. To jest to! Letni strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger