Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i migdałami
marca 12, 2013
7
jabłka
,
mączne
,
naleśniki
,
obiad
,
obiad z patelni
,
owoce
,
słodkie
,
śniadanie
,
w 30 minut
Składniki na 2 naleśniki:
- 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej razowej
- 1 jajko
- mleko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Składniki na nadzienie [1 porcja] :
- 1 jabłko
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka posiekanych daktyli
- przyprawa korzenna
Sposób wykonania:
- Składniki na naleśniki miksujemy, a mleka dodajemy wg uznania w zależności jakie chcemy uzyskać. I smażymy.
- Jabłko pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników. Odstawić na kilka minut. Następnie smażymy na małym ogniu, aż jabłka zaczną się karmelizować.
- Gotową masę nakładamy na naleśnik.
Za takie śniadanie oddałbym i oddałabym Warszawę, Paryż, Krym! :)
OdpowiedzUsuńO rany, to jak nalesnikowe niebo :) karmelizowane jablka, migdaly, miod... Musze zrobic kiedys takie nalesniki, zdecydowa)ie :)
OdpowiedzUsuńCo za rozkosz dla podniebienia! Uwielbiam karmelizowane jabłka :)
OdpowiedzUsuńfajny sposob na naleśnika znalazłaś :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Zimowe Jabłuszka"
Olinka - Smakowy Raj
Pyszności!!
OdpowiedzUsuńkarmelizowane jabłka i migdały - brzmi to jak jakiś pięknie skomponowany utwór muzyczny... :)
OdpowiedzUsuńmmm te jabłuszka ! super ;) muszę sobie takie smaczne naleśniczki przyrządzić ,bo strasznie mnie nimi pokusiłaś*-*
OdpowiedzUsuń