12 marca 2013

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i migdałami

Składniki na 2 naleśniki:

  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej razowej
  • 1 jajko
  • mleko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
Składniki na nadzienie [1 porcja] :
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
  • 1 łyżka posiekanych daktyli 
  • przyprawa korzenna

Sposób wykonania:
Składniki na naleśniki miksujemy, a mleka dodajemy wg uznania w zależności jakie chcemy uzyskać. I smażymy.

Jabłko pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników. Odstawić na kilka minut. Następnie smażymy na małym ogniu, aż jabłka zaczną się karmelizować. 
Gotową masę nakładamy na naleśnik. 
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Za takie śniadanie oddałbym i oddałabym Warszawę, Paryż, Krym! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, to jak nalesnikowe niebo :) karmelizowane jablka, migdaly, miod... Musze zrobic kiedys takie nalesniki, zdecydowa)ie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za rozkosz dla podniebienia! Uwielbiam karmelizowane jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny sposob na naleśnika znalazłaś :)))
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Zimowe Jabłuszka"
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. karmelizowane jabłka i migdały - brzmi to jak jakiś pięknie skomponowany utwór muzyczny... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm te jabłuszka ! super ;) muszę sobie takie smaczne naleśniczki przyrządzić ,bo strasznie mnie nimi pokusiłaś*-*

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails