31 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki na tortownicę albo małą blachę:

  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 szkl. obranej i startej na tarce o dużych oczkach cukinii
  • 1 gorzka czekolada
Składniki na polewę:
  • 3 łyżki wrzącego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej, sodę i proszek do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać jajka, a następnie na przemian mąkę z jogurtem oraz kakao. 
Do masy dodać cukinię i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku około godziny w 190 stopniach.

Polewa:
Do rondelka wlać mleko i cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Gdy wszystko się rozpuści, odstawić z ognia i wsypać przesiane kakao. Energicznie wymieszać, by powstała gładka masa. Gdy polewa trochę przestygnie polewamy ciasto. 

2 komentarze:

  1. ale ciężkie, lepkie i czekoladowe. ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda hiperczekoladowo *_* A równocześnie przez zawartość cukinii brzmi o wiele lepiej niż klasyczne brownie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails