Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki na tortownicę albo małą blachę:
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 szkl. obranej i startej na tarce o dużych oczkach cukinii
- 1 gorzka czekolada
Składniki na polewę:
- 3 łyżki wrzącego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej, sodę i proszek do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać jajka, a następnie na przemian mąkę z jogurtem oraz kakao.
Do masy dodać cukinię i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku około godziny w 190 stopniach.
Polewa:
Do rondelka wlać mleko i cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Gdy wszystko się rozpuści, odstawić z ognia i wsypać przesiane kakao. Energicznie wymieszać, by powstała gładka masa. Gdy polewa trochę przestygnie polewamy ciasto.
ale ciężkie, lepkie i czekoladowe. ekstra!
OdpowiedzUsuńWygląda hiperczekoladowo *_* A równocześnie przez zawartość cukinii brzmi o wiele lepiej niż klasyczne brownie!
OdpowiedzUsuń