18 grudnia 2013

Drożdżówki z powidłami obsypane orzechami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g stopionego masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • powidła śliwkowe
  • cytryna
  • garść orzechów laskowych i migdałów
  • 6 łyżek cukru pudru
Sposób wykonania:
  1. Ciepłe mleko dokładnie połączy z drożdżami, 1 łyżeczką mąki i cukrem. odstawić do wyrośnięcia. 
  2. Mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać rozczyn, 1 jajko, masło i dokładnie wyrobić ciasto. 
  3. Odstawić do podwojenia objętości.
  4. Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm
  5. Wykrawać prostokąty , posmarować powidłami, zwinąć w rulon. Naciąć wzdłuż rulonu (zostawić ok. 1 cm na końcu nierozciętego).Zaplatać ze sobą naprzemiennie. 
  6. Drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. 
  7. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
  8. Lukier: puder puder połączyć z łyżką soku z cytryny i odrobiną wody. Posmarować drożdżówki i obsypać posiekanymi orzechami i migdałami. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Chętnie wyskubałabym te orzechy ! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna drożdżówa ! :D i ja również zaczęłabym od orzechów :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails