Szukaj na tym blogu

Kluski śląskie


Kluski śląskie to kultowa potrawa. Tradycyjnie podaje się je z mięsnymi roladami oraz zasmażaną kapustą. To jednak idealny dodatek do wszelakich mięs z sosami. Po okraszeniu skwarkami mogą też stanowić samodzielny posiłek, jadane są także w wersji na słodko.


Składniki na kluski:
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie i ułożyć masę na dnie garnka, dokładnie wyrównać powierzchnię. Wyciągnąć 1/4 masy, a w tym miejscu wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle, aby poziom wyrównał się z powierzchnią ziemniaków plus 1 łyżka)
  3. Do całości dodać wyjętą część masy i całość dokładnie wyrobić. 
  4. W dłoni formować kulki wielkości orzecha, a w środku zrobić wgłębienie.
  5. Kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. 
Porady:
  1. W niektórych prsepisach na kluski śląskie pojawia się także jajko, ale jego dodatek nie jest konieczny.
  2. Wgłębienie w klusce pełni funkcję dekoracyjną i nie jest wymagane. To jednak miejsce, w którym gromadzi się podany z potrawą sos. Dziurka sprzyja też równomiernemu gotowaniu klusków.
  3. Idealne kluski powinny mieć 4-5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger