15 lutego 2014

Kluski śląskie

Składniki na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie i ułożyć masę na dnie garnka i dokładnie wyrównać powierzchnię. Wyciągnąć 1/4 masy, a w tym miejscu wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle, aby wyrównać z powierzchnią ziemniaków + 1 łyżka)
  3. Do całości dodać wyjętą część masy i całość dokładnie wyrobić. 
  4. W dłoni formować kulki wielkości orzecha, a w środku zrobić wgłębienie.
  5. Kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia 
Smacznego :)

Kulinarna podróż po Polsce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails