Szukaj na tym blogu

Drożdżowiec truskawkowy

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 30 g drożdży świeżych 
  • sól
  • 500 g truskawek
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 50 g masła

Sposób wykonania :
  1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i mąki oraz połowę ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  2. Mąkę przesiać, wsypać pozostały cukier i sól, dodać jajko i żółtka, rozczyn i resztę mleka. Wymieszać. Następnie dodać stopione mało i wyrobić ciasto. 
  3. Truskawki umyć i pokroić w mniejsze kawałki.
  4. Kruszonka: mąkę wymieszać cukrem, dodać zimne masło, zagnieść opuszkami palców i wstawić do lodówki.
  5. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Piec 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. mmm, uwielbiam zapach i smak drożdżowego ciasta :) prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie puchaty, i jeszcze z truskawkami... Niebo z buzi :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger