Szukaj na tym blogu

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym




Składniki na naleśniki:
  • 0,5 kilograma mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • woda
Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 100 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano
Sposób wykonania naleśników:
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy wodę. Ciasto musi być półpłynne, o konsystencji przypominającej jogurt.
  2. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej naleśnikową, i smażymy naleśniki na średnim ogniu. Ilość ciasta użytego na jeden naleśnik zależy od wielkości patelni i pożądanej grubości naleśnika. Powinien być on jednak dość cienki. 
  3. Gdy naleśnik jest z jednej strony gotowy, a brzeg ciasta odchodzi od patelni, delikatnie łapiemy go i przewracamy na drugą stronę.
  4. Gotowe naleśniki odkładamy jeden na drugim.
Sposób wykonania farszu:
  1. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy czosnek.
  2. Dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy przez chwilę.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.
  4. Gotowy farsz zostawiamy do przestudzenia.
  5. Nakładamy farsz na naleśniki i zawijamy w ruloniki, które układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym.
  6. Posypujemy przyprawami i startym żółtym serem.
  7. Zapiekamy w 210 stopniach przez około 10-15 minut minut. 
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. lubię też wersję 'meksykańską', kiedy do farszu dodajemy jeszcze kukurydzę i fasolkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekane naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za mielonym , no chyba że z kurczaka ! za to zapiekane naleśniki uwielbiam tak jak każde ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja uwielbiam takie naleśniki ala bolognese! :) do tego dużo sera - pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmmmmm, wyglądają obłędnie! Jak ja bym teraz takie wszamała:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pytanko, naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika przykryte czy odkryte ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazwyczaj robię nalesniki ze szpinakiem ale moze dzis skuszę sie na takie... plus czerwona fasola:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie wyglądają te naleśniki!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile naleśników z tego wyjdzie? :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger