Szukaj na tym blogu

Piernik żydowski bez tłuszczu 7dniowy





Piernik bez dodania tłuszczu, dojrzewa po upieczeniu przez 7 dni.


Składniki na ciasto:

  • 6 szklanej  mąki pszennej /tortowej
  • 500 ml płynnego miodu
  • 40-50 g przyprawy do pierników
  • 4 płaskie łyżeczki sody
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
I Masa:
  • 400-500 g masy marcepanowej
II Masa:
  • 1 litr powideł śliwkowych
Sposób wykonania:
  1. Całe jajka ubić z cukrem na pianę, a następnie dodajemy resztę składników. Całość dokładnie miksujemy
  2. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem.
  3. Piec w 190 stopniach przez 60 minut do suchego patyczka
  4. Po wyjęci z pieca jeszcze gorący (koniecznie!) należy od razu przekroić na trzy blaty.
  5. Wystudzone blaty przekładamy masą,najpierw marcepanem, a drugą warstwę powidłami wcześniej usmażonymi w celu odparowania wody.  Dekoracja wierzchu dowolna. U mnie lukrem królewskim.
Smacznego :)










Słodki PrezentKorzenne przysmakiPiernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilia 2014

1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger