19 stycznia 2015

Runo leśne


Składniki:

  • 450 g mrożonego i rozdrobnionego szpinaku
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. oleju
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • owoc granatu
Sposób wykonania:
  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody
  2. Jajka zmiksować z cukrem i dodać olej podczas miksowania. 
  3. Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć, po czym dodać szpinak.
  4. Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy 60-80 min (zależy od piekarnika) w 180 stopniach.
  5. Wyrośnięte ciasto odstawić do wystygnięcia, po czym odcinamy wierzch ciasta, który drobno rozkruszamy w dłoniach. 
  6. Kremówkę ubić i połączyć ze śmietan-fixami i cukrem wanilinowym 
  7. Gotową śmietanę wyłożyć na ciasto, a wierzch posypać rozkruszonym wcześniej ciastem. 
  8. Posypać nasionami granatu.
Smacznego :)

Całość:
4426 kcal
74,1 B
562 W
202 T

1/12 porcji:
368 kcal
6,1 B
46,8 W
16,8 T

4 komentarze:

  1. niedawno jadlam u kogos i smakowalo mi bardzo szczegolnie ze nie czuc szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie efektowne ciasto!
    Widuje tu i tam i bardzo mi sie podoba!
    :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails