Zupa brokułowa
lutego 26, 2015
1
bezopisu
,
brokuły
,
dietetyczne
,
kuchnia polska
,
niskokaloryczne
,
obiad
,
Zupy
Składniki:
- 500 g świeżego brokuła
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1/3 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 l wody
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- 100 g serka topionego light
Sposób wykonania:
- Marchewkę i seler kroimy w kostkę i gotujemy w 1 l wody przez 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy różyczki brokuła i gotujemy kolejne 19 minut.
- Pokroić pora i chwilę podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Po czym dodać do zupy. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy przyprawy i serek. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
świetna zupa krem!
OdpowiedzUsuń