24 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką migdałową

Składniki na 8 sztuk:

  • 550 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 szkl. mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g masła
Sposób wykonania:
  1. Drożdże połączyć z 3 łyżkami cukru.
  2. Jajka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodajemy mąkę, zaczyn i mleko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy przestudzone roztopione masło. Ponownie zagniatamy. 
  3. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
  4. Rabarbar pokroić i zasypać cukrem.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrąg. Przekładamy na blachę i robimy zagłębienie  na rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. 
  7. Pieczemy ok. 45 minut.
Smacznego:)

1 sztuka:
477 kcal
11 B
84 W
11 T


Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails