Szukaj na tym blogu

Cukinie nadziewane mięsem mielonym


Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
Sposób wykonania:
1. Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć miąższ łyżką, który jeszcze się przyda.
2.  Cebulę pokroić drobno w kostkę i przesmażyć na oleju razem z czosnkiem rozgniecionym. 
3. Do cebuli dodać mięso mielone, krótko podsmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość smażymy, a na koniec dodać przyprawy.
4. Wydrążone cukinie skropić oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, oprószyć oregano i bazylią.
5. Nałożyć nadzienie mięsne, posypać startym serem.
6. Piec około 30 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Kocham takie nadziewane cukinie:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger