31 października 2016

Szarlotka puchowa

Składniki na blachę 25x33:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
Sposób wykonania:
  1. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z kisielem.
  3. Cukier i białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z jabłkami. 
  4. 2/3 ciasta wyłożyć dno blachy, na to wyłożyć nadzienie,a wierzch rozkruszyć pozostałą 1/3 część ciasta. 
  5. Piec około 60 minut w 190 stopniach. 
Smacznego:)


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails