Szukaj na tym blogu

Piernik na bogato



Składniki na blachę  o wymiarach 20x30 cm:

Ciasto:

  • 510 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 mielonego anyżu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru
  • 110 g masła
  • 1 jajko lekko ubite
Nadzienie:
  • 1 i 3/4 szkl. konfitury morelowej niskosłodzonej
  • 1 i 1/2 szkl. migdałów pokrojonych w słupki
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. skórki pomarańczowej
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
Lukier:
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
Sposób wykonania:

  1. Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. W jednym garnku podgrzać miód, cukier i masło do jednolitej masy.dodać przyprawy korzenne. odstawić z ognia. 
  3. Płynną masę połączyć z mąką. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
  4. Następnie dodać jajko.
  5. Ciasto podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię i odstawić na 2 godziny lub do następnego dnia. 
  6. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą.
  7. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować jedną cześć ciasta na wymiar 20x30 cm. 
  8. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę. Po nim rozprowadzić nadzienie, a na wierzch położyć drugą rozwałkowaną cześć ciasta. Brzegi docisnąć. 
  9. Wierzch ponakłuwać widelcem.
  10. piec w 190 stopniach przez 40-50 minut ( wszystko zależy od piekarnika jaki mamy).
  11. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polukrować wierzch póki ciasto jest gorące. 
Smacznego :)
Źródło 


   
       alt="Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016">

1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger