13 grudnia 2016

Szybkie pierniczki na ostatnia chwilę


Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 170 g homogenizowanej śmietany 18%
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 czubata łyżka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  1. W jednej misce zmiksować cukier, śmietanę, i jajko.
  2. Dodać przyprawę do pierników, mąkę, sól i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem połączyć łyżką.
  3. Dłonie zmoczyć w zimnej wodzie i formować z ciasta kulki wielkością małego jajka. 
  4. Piec na blaszce (zachować spory odstęp pomiędzy kulkami) około 20 minut w 190 stopniach. 
Smacznego :)

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails