Szukaj na tym blogu

Kaczka w jabłkach


Składniki:

  • 1 kaczka 1,5 kg
  • 6 łyżek soli
  • 4 jabłka
  • 2-3 łyżki majeranku
  • pieprz, sól
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:
  1. W trzech litrach wody rozpuścić 6 łyżek soli i w takie solance zanurzyć kaczkę i przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
  2. Osuszyć kaczkę ręcznikiem papierowym. 
  3. Z przypraw  i oleju zrobić pastę, którą nacieramy mięso, także od wewnątrz. Odstawić na 2 godziny.
  4. Kaczkę ułożyć w brytfannie, ułożyć dookoła ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
  5. Pieczemy kaczkę pod przykryciem przez pierwszą godzinę w 210 stopniach co jakiś czas podlewając mięso wytopionym tłuszczem.
  6. Po godzinie kaczkę przewracamy na drugą stronę, nadal podlewając tłuszczem przez następną godzinę. 
  7. Na 30 minut przed końcem pieczenia ( łączny czas wynosi 2,5 godziny) dodajemy pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych, ale ze skórką i ściągany pokrywkę.
  8. Na 15 minut przed końcem polewamy kaczkę osoloną wodą, aby skórka była chrupiąca. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger