Miękkie pierniczki nadziewane, bez wykrawania
Składniki na blachę 35x40 cm:
- 500 g mąki
- 1/4 szkl. płynnego miodu
- 1/3 szkl. cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
- Miód, cukier, cukier wanilinowy i masło podgrzewać w garnku aż się rozpuści. Dodać przyprawę do piernika. Odstawić do wystudzenia.
- Przesianą mąkę połączyć z sodą, jajkiem i wymieszać. Dodać z masą miodowo-piernikową.
- Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczyć na dłoni. Na wierzch nałożyć łyżeczkę powideł, zawinąć brzegi i uformować kulkę.
- Gotowe pierniki układamy w formie do pieczenia jeden obok drugiego.
- Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut.
- Składniki lukru połączyć i dokładnie wymieszać łyżką.
- Gotowe pierniki posmarować lukrem.
Smacznego :)
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńO kurcze kurcze fajne.
OdpowiedzUsuń