Szukaj na tym blogu

Miękkie pierniczki nadziewane, bez wykrawania




Składniki na blachę 35x40 cm:
  • 500 g mąki
  • 1/4 szkl. płynnego miodu
  • 1/3 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
  1. Miód, cukier, cukier wanilinowy i masło podgrzewać w garnku aż się rozpuści. Dodać przyprawę do piernika. Odstawić do wystudzenia.
  2. Przesianą mąkę połączyć z sodą, jajkiem i wymieszać. Dodać z masą miodowo-piernikową.
  3. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczyć na dłoni. Na wierzch nałożyć łyżeczkę  powideł, zawinąć brzegi i uformować kulkę. 
  4. Gotowe pierniki układamy w formie do pieczenia jeden obok drugiego.
  5. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut.
  6. Składniki lukru połączyć i dokładnie wymieszać łyżką.
  7. Gotowe pierniki posmarować lukrem.
Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger