Szukaj na tym blogu

Czekoladowy mazurek


Składniki na ciasto na blaszkę 25x30cm:
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła schłodzonego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
Masa czekoladowa mleczna:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 80ml kremówki 30%
Masa czekoladowa biała:
  • 100 g białej czekolady
  • 40ml kremówki 30%
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolita masę. 
  2. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować na grubości 4mm i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i ponakłuwać widelcem .
  4. Piec 15 minut w 200 stopniach.
  5. Każdą masę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wystudzony spód ciasta tworząc dowolne wzory.
  6. Wierzch udekorować wg własnego uznania.
Smacznego ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger